Forum za prijatelje






PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  Tastatura

  Delite
  >M!k!<
  >M!k!<
  Admin

  Broj poruka : 31
  Datum upisa : 10.07.2009
  Godina : 28
  Lokacija : Bijeljina

  Tastatura

  Počalji  >M!k!< taj Pon Nov 02, 2009 8:11 pm

  TASTATURA


  Tastatura je ulazni uređaj pomoću kojeg upravljamo računarom, te unosimo znakove i tekst.
  Iako današnje tastature sadrže 104 tipke, one mogu izvesti mnogo više znakova i funkcija kombiniranjem postojećih da bi se dobio neki znak ili ostvarila neka naredba. Neke tipke uopće i ne proizvode neki znak, nego služe kao tipke pomoću kojih dobivamo druge znakove i operacije (npr. Ctrl ili Alt).

  Vrste tastatura

  Postoji više vrsta tastatura odnosno rasporeda tipki na tastaturi. Najviše korišten je QWERTY raspored (U Bosni i Hercegovini se koristi QWERTZ, dok imamo i francuski AZERTY raspored te mnoge druge) koji se koriste većinom u Americi i Evropi, kao i ostatku svijeta, dok postoje i posebne vrste tastatura namijenjene za arapski, kineski, grčki ili neki drugi alfabet. Većina današnjih tastatura sadrži tipke sa slovima, numeričke, funkcijske i kontrolne tipke.

  Kako tastatura radi?

  Unutar tastature se nalazi matrica na kojoj su poredani gumeni svodovi na kojima se konačno nalaze tipke. Kada je neka tipka pritisnuta ona dodiruje matricu koja potom šalje signal (u zavisnosti koju tipku smo pritisnuli) koji se dekodira pomoću procesora što se nalazi u tastaturi. Kada se utvrdi koji je signal u pitanju on se šalje putem kabla (koji je priključen na matičnu ploču) na računar. Konačno, operativni sistem prihvaća taj dekodirani signal i to je završni čin, tada vidimo rezultat. Sve ovo se, naravno, događa jako brzo te skoro nikad nema kašnjenja u prijenosu signala sa tastature na računar.

   Sada je Sre Jan 23, 2019 7:02 am