Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  Monitor

  Delite
  >M!k!<
  >M!k!<
  Admin

  Broj poruka : 31
  Datum upisa : 10.07.2009
  Godina : 28
  Lokacija : Bijeljina

  Monitor

  Počalji  >M!k!< taj Pon Nov 02, 2009 8:08 pm

  MONITOR


  Monitor, displej ili prikaz je izlazni uređaj koji prikazuje računarske signale kao sliku koju korisnik vidi. Monitor je osnovni uređaj bez kojeg bi računar bio skoro neupotrebljiv.


  POJMOVI

  * Rezolucija - je broj piksela (pixel), koji su ustvari obojene tačke, na monitoru. Rezolucija je izražena u brojevima piksela koji se nalaze u vodoravnim i uspravnim linijama monitora, npr. 1024x768.
  * Brzina osvježavanja (en. Refresh Rate) - se odnosi na brzinu osvježavanje slike monitora koja se mjeri u hercima (Hz). Što je veća frekvencija to je slika stabilnija i nešto mutnija, ako je brzina osvježavanja manja onda je slika puno oštrija ali zato i nestabilnija i napornija za ljudsko oko.
  * Veličina ekrana - se mjeri u inčima, neke poznatije veličine su: 15", 17", 19", 21", 22". Kod CRT-a monitora se mjeri dijagonala čitavog monitora što ne predstavlja stvarnu veličinu ekrana (marketinški trik), ako je veličina CRT monitora 17", stvarna veličina samog ekrana je 16". Kod LCD monitora to nije slučaj.
  * Standard prikaza (en. Aspect Ratio) - standard prikaza kod većine monitora ili odnos širine i visine monitora je 4:3, iako postoje neke manje poznate kao 16:9 koji pretežno služi za DVD filmove na widescreen ekranima.
  * Dubina boje (en. Color Depth) - je broj bitova koji sadrži jedan piksel, što je veća dubina boje to je veći broj boja i nijansi koliko ih može prikazati monitor.
  * Priključak - može biti analogni (VGA) i digitalni (DVI)
  * OSD (en. On Screen Display) - kontrole na monitoru pomoću kojih se na monitoru podešava kontrast, svjetlina, broj boja, geometrijski oblik slike i još mnogo toga

   Sada je Sre Jan 23, 2019 7:18 am