Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  CD uređaj

  Delite
  >M!k!<
  >M!k!<
  Admin

  Broj poruka : 31
  Datum upisa : 10.07.2009
  Godina : 28
  Lokacija : Bijeljina

  CD uređaj

  Počalji  >M!k!< taj Pon Nov 02, 2009 7:54 pm

  CD UREĐAJ


  CD (Compact Disc) uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na CD mediju. Neki mogu samo prikazivati sadržaj, dok imamo i uređaje koji su u mogućnosti i snimati nove podatke sa računara ili s drugog CD medija.

  CD-ROM

  CD-ROM ("Compact Disc Read-only memory") je uređaj koji može čitati bilo koju vrstu CD medija. CD-ROM se obično spaja na IDE sabirnicu na matičnoj ploči koja služi za protok podataka, dok se rijeđe koristi SCSI interfejs. Najčešće što zapažamo je brzina jednog uređaja, a koja se mjeri u kilobajtima u sekundi. Prvobitna brzina CD uređaja je bila 150 kilobjata po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja CD medija je 52x odnosno 7.62 megabajta po sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u CD uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti.

  CD/RW

  CD/RW ("Compact Disc Read/Write") je uređaj koji može snimati podatke na CD medij. Upravo je to najbitnija razlika između CD/RW-a i običnog CD čitača. Brzina pisanja na medije je obično 48x ili 52x, no to nije uvijek ostvarivo. Mnogo ovisi i o kvaliteti medija, ali i u načinu rada zapisivanja podataka. Kada se zapisuju podaci, brzina na početku nije ista kao na kraju, obično zapisivanje krene sa neke manje brzine (npr. 16x) da bi završila imeđu 40x pa do teoretskih 52x.

  Predstavljanjem većih brzina često se dešavalo da zapisivanje bude prekinuto zbog nemogućnosti blagovremenog protoka podataka (buffer underrun) prema CD/RW-u. Najčešće se radi o nekvalitetnom mediju ili sporijem računaru. Zbog toga su firme koje prave ove uređaje izumile tehniku "buffer underrun protection" koja može zaustaviti snimanje te ponovno nastaviti isto bez da CD medij bude uništen.

   Sada je Sre Jan 23, 2019 8:05 am