Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  Napojna jedinica

  Delite
  >M!k!<
  >M!k!<
  Admin

  Broj poruka : 31
  Datum upisa : 10.07.2009
  Godina : 28
  Lokacija : Bijeljina

  Napojna jedinica

  Počalji  >M!k!< taj Ned Nov 01, 2009 7:00 pm

  Napojna jedinica  Napojna jedinica je hardverski dio koji računaru obezbjeđuje napon i struju.

  Napojna jedinica obezbjeđuje da svaki dio računara dobije određenu količinu energije koja mu je potrebna, s obzirom da sve komponente računara ne troše istu količinu električne energije. Također, jedan od glavnih zadataka napojne jedinice je da pretvori 220 V u 3,3 V, 5 V i 12 V što je u skladu sa naponskim zahtjevima hardvera u računaru. Napojna jedinica ima sopstveno hlađenje.

  Glavna karakteristika napojne jedinice je njena snaga. Električna snaga se mjeri u W (vatima) ili matematski rečeno P=U*I (napon pomnožen sa strujom). Najveći potrošači su grafička kartica, hard disk, matična ploča i optički CD/DVD uređaji.

  Glavni naponski konektori su:

  * Glavni 20+4 pinski konektor, za napajanje matične ploče
  * 4+4 pinski konektor, u zavisnosti od zahtjeva CPU-a u ATX ili EPS sistemima
  * 6-pinski konektor (za jače PCI Express ili AGP grafičke kartice)
  * 4-pinski hard disk, DVD, CD konektori
  * Floppy naponski konektor
  * SATA naponski konektori (novije napojne jedinice)

  Kvalitetno napajanje je u novije vrijeme neophodno, jer je upravo taj dio često povezan sa otkazivanjem većine računarskih dijelova, a najčešći uzroci za otkazivanje napojne jedince su: prašina (koja onemogući daljnje okratanje hladnjaka gdje dolazi do pregrijavanja), uticaj više sile (grom), nepravilno rukovanje korisnika itd.

  Treba znati da mnogi proizvođači navode netačnu snagu svojih napojnih jedinica, puno veću nego što ona zaista jeste. Oni tu snagu dobiju mjerenjima u nerealnim uslovima i za veoma kratke intervale vremena. Tako veoma često napojne jedinice koje imaju deklarisanu snagu npr. 400W teško da mogu kontinuirano isporučiti i 200W. Kod kupovine je najbolje najprije provjeriti ko je proizvođač napajanja jer veći proizvođači su obično pouzdaniji i pravilno obilježavaju snagu svojih napajanja.

   Sada je Sre Jan 23, 2019 7:42 am