Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  RIBE

  Delite

  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  RIBE

  Počalji  MiMica* taj Sre Avg 05, 2009 1:39 pm

  mornar

  Akvarij - vodeni svijet u vašem domu  Ribe se obično svrstava u kategoriju kućnih ljubimaca. Međutim, svatko tko se njima bavi će reći kako je akvaristika nešto puno više – ljubav na granici između hobija i znanosti, uživanje u novom mikrosvijetu koji sami osmišljavamo, kreiramo i održavamo, a koji nam uzvraća ne samo estetskim ukrasom u našem domu.

  Alternativa za ovaj tihi svijet ne postoji – bilo da se radi o morskom egzotičnom, ili pak o slatkovodnom akvariju, užitak u ovom djeliću prirode je dragocjen dodataksvakoj kući. Prije samostalnog ulaska u stvaranje vodenog svijeta, važno se informirati i potražiti pomoć stručnih akvarista. Akvaristika je u osnovi jednostavna, ali slijedi određena pravila.  -----------------------------------------------------------------------------

  Smještaj akvarija  Za smještaj vodenog svijeta potrebno je odabrati odgovarajuće mjesto jer akvarij mora biti na mirnom mjestu, zaštićen od propuha i direktne svjetlosti, koja uzrokuje nekontrolirani razvoj zelene alge. S obzirom da prosječni akvarij zapremine 150 litara teži otprilike 200 kilograma, postolje na kojem će stajati mora biti vrlo čvrsto, a valja voditi računa i o blizini utičnice, jer je izvor struje prijeko potreban za funkcioniranje akvarija. Razmislite čak o izradi metalne ili zidane konstrukcije za postolje akvarija, jer se drvo pod težinom savija, a pod utjecajem vode mijenja oblik, što može oštetiti akvarij  ------------------------------------------------------------------------------

  Oblik akvarija

  Postoji niz prihvatljivih oblika akvarija – pravokutni, duguljasti, polukružni, izduženi heksagonalni, s ravnom ili zaobljenom prednjom stranicom. Bilo koji od ovih oblika je prihvatljiv, a najvažnije je da je dovoljno velik i za ribe i zavodeno bilje ili ukrase kojima namjeravate oplemeniti vodeni svijet. Sljedeći korak u stvaranju akvarijskog mikrosvijeta jest nabava tehničkih uređaja bez kojih akvarijski svijet ne može opstati i koji pomažu da njime lakše upravljamo i održavamo ga. Također je važan i odabir supstrata koji polažemo na dno akvarija te napokon planiranje i odabir dekora, biljaka i onog što najviše veseli - ribica.  -----------------------------------------------------------------------------

  Filter za akvarij
  Bez dobrog filtra vodeni svijet u akvariju je teško održiv. Ribe i biljke u prirodi žive u puno „raskošnijim“ uvjetima. U njihovom prirodnom staništu vode ima u izobilju te se nusprodukti ishrane riba odmah rastvaraju u vodi u količinu koja je sasvim prirodna i bezopasna. U akvariju se, s obzirom na malu količinu vode, nitrati, amonijak, ostaci nepojedene hrane i ostali nusprodukti gomilaju čak i do toksičnih razina. Zbog toga su filtri prijeko potrebna oprema. Mehanički filtri osiguravaju čišćenje vode od čestica koje plivaju u njoj; sve se obavlja kroz razne filtarske spužvice, vlakna ili vatu. Biološka filtracija je najvažnija i najprirodnija jer potiče razvoj bakterija koje neutraliziraju amonijak. One se prirodnim putem naseljavaju na razna mjesta u akvariju – na biljke, dekoracije, stjenke, a naročito je važna njihova visoka koncentracija na području gdje je protok vode najjači, u filtru. Površinu filtra možemo uvećati postavljanjem raznih poroznih materijala koji pogoduju naseljavanju korisnih bakterija. Aktivnim ugljenom kemijski se filtrira voda od kemijskih spojeva i teških metala, bistri mutna voda akvarija, a ukoliko smo ribe tretirali lijekovima, kemijska filtracija je obavezna. Osim ovih načina filtracije, redovita djelomična izmjena vode osnovni je način filtracije i održavanja idealnih prirodnih uvjeta u akvariju. Za ovakav postupak potrebno je uvijek imati dovoljnu količinu adekvatno pripremljene i pročišćene vode s obzirom da je obična voda iz slavine hladnija od one u akvariju, a osim toga sadrži klor i teške metale.  -----------------------------------------------------------------------------

  Grijač za akvarij  Ovisno o tome za koju smo se vrstu vodenog svijeta odlučili, tropski ili hladnovodni, potrebno je kontrolirati i održavati temperaturu vode. Potrebno je nabaviti kvalitetan digitalni ili stakleni termometar za pokazivanje temperature, čiju će razinu održavati grijač s ugrađenim termostatom. Pri smještaju grijača najvažnije je paziti da bude blizu protoka vode, kako bi se temperatura ravnomjerno raspoređivala prilikom cirkulacije. Važno je voditi računa o tome da akvarij bude smješten dalje od direktnih izvora topline kao što su radijatori ili peći, jer bi oni mogli utjecati na poteškoće s regulacijom temperature vode.
  Grijač mora imati dovoljnu jačinu, stoga je uvijek dobro nabaviti jači grijač nego što je realno potrebno. Naime, preslabi grijač mogao bi se zbog preopterećenja pregrijavati ili čak pucati, što također utječe na stabilnost temperature vode. U iznimno vrućim ljetnim mjesecima postoji mogućnost povećane temperature u akvariju, što se onda rješava hlađenjem vode otvaranjem poklopca akvarija ili uključivanjem klima-uređaja u prostoriji.

  ------------------------------------------------------------------------------

  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  :)

  Počalji  MiMica* taj Sre Avg 05, 2009 1:57 pm

  mornar

  Svjetlost za ribe i bilje


  Kao i u prirodi, biljni i životinjski stanovnici malih akvarijskih svjetova ne mogu živjeti bez svjetlosti. Umjetnom rasvjetom oponašamo prirodno sunčevo svjetlo, pa posebnu pažnju treba posvetiti jačini, vrsti i spektru emitirane svjetlosti. Prejaka svjetlost pregrijava vodu i potiče razvoj algi, dok preslaba može prouzročiti propadanje biljaka i razvoj izuzetno opasne smeđe alge. Pravilan ritam prirodne izmjene dana i noći možemo regulirati sami, a preporučuje se nabava mehaničkog ili digitalnog „timera“.


  Pri odabiru žarulje, idealno rješenje je fluorescentna cijev koja emitira cijeli spektar svjetla, ne zagrijava se i cjenovno je vrlo povoljna. Nešto skuplja, ali zato bolja varijanta je metal-halogena svjetiljka. Svjetlost u akvariju, osim održavanja fotosinteze, ima i vrlo važnu estetsku funkciju. Dobrom kombinacijom boja svjetlosti možemo naglasiti ili čak u potpunosti izmijeniti izgled podvodnog svijeta.  ------------------------------------------------------------------------------

  Dekoriranje akvarija

  Pravilnim odabirom raznih dekorativnih elemenata, vrlo je lako sastaviti svoj akvarij iz snova. Panjevi, stijene, keramički ukrasi, kamenje – sve može izgledati lijepo, ali imperativ prije svega treba biti prirodnost. Akvarij oponaša život u prirodi, stoga će svaki pretjerani, šareni ili neprirodni element dekora izgledati suvišno i neće se uklapati u sliku prirodnog akvarija. U početku je najbolje voditi se izrekom – manje je više.

  Na vanjsku pozadinu akvarija poželjno je zalijepiti tapetu u nekoj od prirodnih boja, materijala ili uzoraka. Šljunak, razni oblici gline ili jednostavni gotovi supstrati prirodna su podloga koja će pogodovati rastu bilja. Ne smije biti kemijski tretirana niti oštrih bridova, kako se ribe ne bi ozlijedile. Igrom različitih veličina i granulacija šljunka moguće je postići zanimljive reljefne oblike. Mnoge ribe vole prirodna skrovišta, stoga im treba omogućiti skrivanje u prirodne rupe ili špilje kojese formiraju od kamena ili drveta.

  -----------------------------------------------------------------------------

  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  :)

  Počalji  MiMica* taj Sre Avg 05, 2009 3:50 pm

  mornar  Akvarijske biljke

  Živo bilje u akvariju održava mikrofloru vodenog svijeta, kemijski filtrira i kisikom obogaćuje vodu. Postoji mnoštvo raznih vrsta biljaka, no generalno ih možemo podijeliti prema tome jesu li plutajuće, prizemne ili visoke. U prednji dio akvarija obično se sadi nisko bilje, a visoko se pozicionira u pozadinu.  Biljke u akvarij sadimo kada je on prazan, a vodu dodajemo tek nakon što smošto smo biljke učvrstili i pozicionirali. Prije sadnje biljke je poželjno dezinficirati, pravilno skratiti predugačko korijenje, odstraniti sve oštećene, trule listove. Neke biljke se ne sade, već se prozirnim ribičkim koncem pažljivo pričvršćuju za elemente u akvariju. Zbog malih zahtjeva preporučuju se vodena leća, tvrdi rogolist, Cladophora aegagropila, Bacope, Riccia fluitans, Marsilea, Microsorum pteropus i druge, a preporuka je krenuti s nekoliko osnovnih vrsta pa postupno dodavati nove biljke.

  -----------------------------------------------------------------------------

  Najčešće biljke za akvarij  Anubias Barteri vrlo je otporna močvarna biljka i jedna od najzahvalnijih akvarijskih biljaka. Raste na kamenju ili panjevima skrivena od direktnog izvora svjetlosti. Anubias Barteri Nana malena je biljka i jedna od najpopularnijih, najotpornijih i najljepših u svakom akvariju. Uspijeva u svim uvjetima, ne zahtjeva mnogo svjetlosti, odlično podnosi promjene temperatura.


  Anubias Barteri


  Anubias Barteri Nana

  Cabomba caroliniana pripada u veće akvarijske biljke i zato je pogodna za stražnje dijelove akvarija, a naročito je lijepa ako se sadi u raskošnim grmovima. Potrebno joj je puno svjetla, prihrane i ugljičnog dioksida. Zbog toga brzo raste i odlična je za biološko pročišćavanje vode od štetnih spojeva.


  Cabomba caroliniana  -----------------------------------------------------------------------------

  Ribe, stanari vodenih domova  Kaže se, šećer dolazi na kraju, a u akvaristici zaista ribe dolaze na kraju. Baš kao i u ljudskom svijetu, prvo podignemo temelje kuće, sagradimo zidove, obloge, postavimo izolacije, uredimo podove i stropove, postavimo dekoracije i elemente namještaja, pustimo da „odleži“ neko vrijeme i na kraju se uselimo. Ribe u akvarij dolaze tek nakon što je sve spremno, prekontrolirano, odležano i osigurano. Kao i kod svih koraka prije, odabiru malih stanovnika akvarija potrebno je posvetiti dovoljno vremena, informirati se i odlučiti za one najprikladnije. Treba uzeti u obzir veličinu riba, njihove prohtjeve za temperaturom i tvrdoćom vode te proučiti kako se slažu s ostalim primjercima svoje vrste ili drugim vrstama. Živahne ribe mogle bi smetati mirne vrste, a agresivne bi mogle napraviti i daleko veći nesklad u suživotu s ostalim primjercima.


  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  :)

  Počalji  MiMica* taj Sre Avg 05, 2009 4:57 pm

  mornar

  Morski akvarij

  Morska akvaristika u Hrvatskoj nešto je slabije zastupljena, iako je u svijetu već godinama poznata kao vrlo zahtjevan i ne baš tako jeftin hobi. Postoji nekoliko vrsta morskih akvarija o kojima valja razmisliti prije realizacije ideje. Društveni akvarij stanište je manjim, mirnijim ribama, koje su kompatibilne s drugim vrstama i mogu opstati u idealnom suživotu sa njima. Akvarij predatora ugostit će agresivnije i aktivne vrste koje ne toleriraju baš svakog stanara pa se potrebno odlučiti za određeni broj jedinki iste vrste.  Koraljni greben slovi za jedan od najljepših vrsta akvarija, izuzetno je zahtjevan, tehnički i financijski. Za akvarij s beskralježnjacima mogu se odlučiti i početnici koji imaju dovoljno vremena i strpljivosti posvetiti se održavanju kvalitete vode za njihove stanare – zvijezde, spužve, ježeve. U zadnje vrijeme naročito je popularan akvarij s ribama Jadranskog mora.

  -----------------------------------------------------------------------------

  mornar

  Betta

  Bette su miroljubive ribe iako za vrijeme mrijesta malo teritorijalne. Zanimljivo je da se mužjaci ne podnose pa se nikako ne smiju stavljati u isti akvarij jer će se tući i gristi do smrti. Mužjaci privlače pažnju jer su iznimno atraktivni zbog svojih lijepih boja i peraja. Preferiraju gusto zasađene akvarije, s osrednjom rasvjetom i puno prostora za plivanje.  -----------------------------------------------------------------------------

  Barbus tetrazona

  Ribe ova vrste slove kao dobri i brzi plivači, a dolaze u više vrsta i boja. U domaćim zooshopovima često ćete vidjeti ove vesele, živahne ribe koje plivaju razigrano po akvariju. Narav im je miroljubiva, no vole grickati peraje drugim ribama pa ih ne bi trebalo kombinirati sa skalarima, bettama i ostalim ribama raskošne opreme za plivanje. Jako vole jesti, najbolje se osjećaju u gusto zasađenim akvarijima, a što je veće jato barbus tetrazona, manja je vjerojatnost da će gnjaviti ostale ribe s već spominjanim grickanjem.

  -------------------------------------------------------------------------------
  mornar

  Plava neonka

  Neonke su dobile ime upravo po svome neonskome sjaju jer ovo je vrsta koja prelijepo izgleda pod pravilnom rasvjetom. Neonke vole akvarije srednje veličine, malo zatamnjene i gusto zasađene s mekšom vodom i temperaturom oko 22 C. Kako bi njihova neonska osobina došla do izražaja, preporučuje se držanje u jatima od najmanje 20 riba, što je akvarij veći i više ih ima, to je dojam veličanstveniji.  -------------------------------------------------------------------------------

  mornar

  Gupi

  Mužjaci su manji od ženki te ljepših i raznolikijih boja. Imaju veće leđne peraje te gonopodij, analnu peraju razvijenu u organ za oplodnju ženke. Gupiji se od svih živorotki najlakše razmnožavaju pa je to jedan od osnovnih razloga zašto se početnici odlučuju baš za ovu vrstu.  -----------------------------------------------------------------------------

  mornar

  Skalari  Skalari su jedna od najelegantnijih vrsta akvarijskih riba zbog spljoštenog tijela u obliku diska koje ima vrlo izraženu i visoku leđnu i stražnju peraju koje podsjećaju na jedra, a s tijelom i glavom čine oblik trokuta. Zahtijevaju veće akvarije od barem 120 litara s dobro grijanom vodom i najnižom temperaturom od 25 C.  -----------------------------------------------------------------------------

  Sponsored content

  Re: RIBE

  Počalji  Sponsored content


   Sada je Pon Nov 19, 2018 1:10 pm