Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  Pas

  Delite

  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  Pas

  Počalji  MiMica* taj Sre Jul 29, 2009 12:01 am

  Udomljavanje je fora

  Pod sloganom 'Udomljavanje je fora', Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba u suradnji sa Skloništem za napuštene životinje u Dumovcu i Prijateljima životinja organizira javno događanje s ciljem promocije udomljavanja životinja i prikupljanja donacija za kupnju infuzomata potrebnog za liječenje štićenika u Skloništu za napuštene životinje u Dumovcu.

  Događanje 'Udomljavanje je fora' održalo se 23. svibnja na Trgu bana Jelačića gdje su bili postavljeni informativni štandovi na kojima su građani mogli dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, kupiti hranu za pse i mačke po promotivnoj cijeni te dati svoj novčani prilog za kupnju infuzomata za Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu. Svojom prisutnošću događaj je uveličao i gradonačelnik Milan Bandić.

  Kako bi pokazali da je udomljavanje fora, točno u 12 sati, Maja Vučić i još desetak drugih ponosnih udomitelja bili su prisutni sa svojim udomljenim psima iz Gradskog skloništa za napuštene životinje u Dumovcu. Maja Vučić i ostali udomitelji pozvali su građane na davanje donacija i prenijeli im svoja iskustva, poručujući da životinje treba udomljavati, a ne kupovati.

  Ponosni udomitelji dobili su i poklon pakete u znak zahvale što su pružili jednoj napuštenoj životinji dom, ali i zbog davanja hvalevrijednog primjera drugim građanima.

  Udomljavanje napuštenih životinja ne samo da je nužno, već je i fora s obzirom da kod udomljavanja svi psi iz Skloništa za napuštene životinje izlaze pregledani, cijepljeni, mikročipirani i kastrirani. Pored toga, kod udomljavanja odrasle životinje potencijalni udomitelji unaprijed znaju karakter psa. Ono što je najbitnije jest da je udomljavanje dobro djelo, spašavanje života nedužnom biću i pružanje obiteljskog doma onima koji su ga zbog nedgovornih građana izgubili.

  Pozivaju se građani da posjete sklonište za napuštene životinje u Dumovcu te da svojom donacijom pomognu pri kupnji infuzomata za štićenike skloništa.
  ---------------------------------------------------------------------------------

  Mops

  Zemlja porijekla:
  Engleska

  Veličina:
  Visok je oko 35 cm, a težak oko 7 kg.

  Dlaka:
  Dlaka je kratka, može biti crna, srebrno-siva ili boje bijele kave, s crnom maskom.

  Njega:
  Nabore na licu povremeno očistite posebnim losionom namijenjenim toj svrsi. Staru i slabu dlaku lako ćete odstraniti gumenom četkom. Ukoliko se ukaže potreba, ukapajte im kapi za oči.

  Narav:
  Mops je jednostavan, prilagodljiv i smiren pas, druželjubiv, osjetljiv, s razvijenim smislom za humor. Vrlo je osjećajan i inteligentan i fizički puno traži od sebe. Većina ih hrče.

  Mops Odgoj:
  Odgoju ovoga psa morate pristupiti nježno i osjećajno. Osjetljivi su na ton vašega glasa, tako da ih nije potrebno oštro kažnjavati.


  -----------------------------------------------------------------------------------

  Engleski buldog

  Veličina:
  Engleski buldog je težak između 22 i 25 kg.

  Dlaka:
  Dlaka je kratka i mekana. Boja je blijedo žuta, crveno smeđa, bijela s puno tamnih pigmenata oko gubice i očiju i bijelo-šarena sa ili bez crne maske. Crna boja nije poželjna.

  Njega:
  Za vrijeme linjanja dlaka se engleskog buldoga vrlo lako njeguje gumenom četkom, puno je važnije njegovanje "lica". Poseban oblik nosa i čeljusti zahtijeva izuzetnu brigu, pogotovo za vrijeme vrućina, jer može doći do problema s disanjem. Svi buldozi imaju produljeno meko nepce, no kod nekih će ono uzrokovati značajnije poteškoće, pa će biti potrebno izvesti kirurški zahvat kako bi se problem riješio.  -----------------------------------------------------------------------------------

  Jack Russell terijer

  Jack Russell terrierJack Russel terijer je nastao u Engleskoj tokom 19 stoljeća zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji će trčati sa njegovim lisičarima i prikradati se kako bi istjerao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina.


  -----------------------------------------------------------------------------------

  Njemačka doga

  Njemačka dogaNjemačka doga je bila poznata i pod drugim imenima kao što su: Bizmarkova doga, tigrasta doga, engleska doga, danska doga i ulmska doga. Preci današnje doge su stari bulenbeiseri, te psi koji su služili za hajku i lov na visoku divljac. Tadasnji uzgajivaci težili su pronaći sredinu između jakog mastifa i brzog i pokretljivog hrta.


  -------------------------------------------------------------------------------

  Dalmatinski pas - dalmatiner

  DalmatinerDalmatinski pas (dalmatinac, dalmatiner) pasmina je psa lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama boje jetre. Poznati točkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene točkaste oznake. Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.

  Povijest pasmine

  Nađene su slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Postoji nekoliko naziva za ovoga psa, ali najčešće ga zovu jednostavno dalmatiner. Danas je isključivo kućni ljubimac, a prije se koristio kao lovac u čoporima, aporter divljači i lovac za ptice, katkad i za čuvanje stada i lovac štetočina. Bio je i pratnja vatrogasnim kolima. Instinkt goniča i danas je zadržao.


  ------------------------------------------------------------------------------------------

  Bernardinac

  BernardinacBernardinac je pasmina pasa koja se prvi puta spominje u 17. stoljeću. Bernardinac se još javlja pod imenima Saint Bernard dog, Sveti psi, Alpski mastiff pas, Bernhardinerand i pas Barry (najpoznatiji Bernardinac, poznat po spašavanju 400 ljudskih života). Možda svoju najveću slavu, postigao je prikazivanjem u seriji filmova 'Beethoven' 1, 2, 3 i 4.

  Veličina

  Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi trebala minimalno iznositi 75 cm. Težina je ovisna o veličini i građi tijela; minimalno je 60 kg, no može iznositi i preko 90 kg.

  Dlaka

  Po dlaci razlikuju se dva tipa bernandinca: kratkodlaki i dugodlaki. Bijele su boje sa "plaštom" boje hrđe preko leđa. Bernardinci imaju bijele šape, bijela prsa i vrh repa koji je izrazito kitnjast.


  -----------------------------------------------------------------------------------

  Tornjak

  Tornjak (lat. Canis montanus, poznat i kao: Hrvatski planinski pas, Bosanski Tornjak itd.) je planinski ovčarski pas čije je funkcija od jedanaestog stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed.

  Osobitosti

  Tornjak je 60-75 cm visok, razne boje dlake (crne, bijele, sive, žute, smeđe i crvene), dlaka mu je na prijelazu između kratke u dugu, uši mu vise, a rep je obrastao dugom gustom dlakom. Mužjaci su teški oko 50-65 kg, a ženke od 38-50 kg. Iznimno je žilav, izdržljiv i skroman pas, naizgled bez imalo agresije vrlo odlučno i požrtvovno brani obitelj ili stado i odbija nepoznate. Izvrstan plivač u čemu mu pomažu razvijene kožice između prstiju, koje su nastale zbog hodanja po snijegu kao krplje. Ime je dobio po tome što se drži uz torove, odnosno ograđeni prostor za stoku.


  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Maltezer

  MaltezerMaltezeri (malteški psići), pasmina pasa, imaju meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku, crnu njuškicu i duboke smeđe oči, koje se kriju ispod šiški. Iako izgleda ljupko kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo hrabar, odan je zaštitnik svoga gospodara i s njegovom se djecom najradije igra.  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  Pekinezer

  Pekinezeri su pripadnici najstarije rase pasa, a nastali su u Kini. Njihovo ime dolazi od grada Pekinga. Maleni su, ali znaju biti iznenađujuće teški kad se podignu jer imaju teške kosti.

  Povijest


  Prema legendi, pekinezer je nastao od lava i majmunice koji su se jako voljeli. Pekinezer je stoljećima živio isključivo na carevu dvoru. Veoma su ga pazili, njegovali i duboko poštovali. Smatrali su da on štiti svoga gospodara na onom svijetu.

  U 19. stoljeću odnose ih u Englesku, gdje i dalje zahtijevaju udobnost i obavezne šetnje. Pomalo su suzdržani prema ljudima. Samo vlasniku otvoreno pokazuju ljubav.

  Karakter

  Pekinezeri imaju jak karakter i pravi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti. Iako su maleni, toliko su hrabri da to može prijeći u tvrdoglavost. Osjećajni su i neovisni. Povremeno ih je teško nahraniti jer žele pokazati da su dominantniji od vlasnika pa odbijaju hranu. Opet, ako previše jedu mogu postati gojazni.


  ---------------------------------------------------------------------------------

  Haski

  Siberian HuskyHaskiji su psi posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima. Zahvaljujući dvostrukom gustom krznu, najbolje se osjećaju na - 20 Celzijeva stupnja, no bez problema izdrže i -50°C. Nervozni su samo kad im je dosadno, kad se ne kreću dovoljno. Iznimno su inteligentni, samostalni, ali i samovoljni. Haskiji obožavaju snijeg i trčanje u zaprezi.

  Postoje dvije vrste haskija - krupniji sibirski i malo manji, aljaski. I jedni i drugi imaju plave ili smeđe oči, a 20 posto ih ima jedno plavo, a drugo smeđe oko. Neki pretpostavljaju da je ta pasmina vučje krvi.

  Farma haskija u mjestu Kapalamaki, nedaleko od Rovaniemija u Finskoj, ima cca 160 sibirskih i aljaskih haskija.  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Chihuahua

  ChihuahuaChihuahua je pasmina pasa. Postoje dugodlake i kratkodlake chihuaue.

  Chihuahua je malena,ali ima goleme oči i uši i iznimno je živahna. Osjeća se kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši-tako barem djeluje po svom okretnom,samouvjerenom držanju.Vrlo je inteligentna,umiljata i privržena vlasniku. U nekim enciklopedijama je opisuju kao gracioznog, okretnog psića prkosna pogleda, čije osobine podsjećaju na temperamentnog terijera. Kada chihuahue pretjeraju s prkosom i terijerskim osobinama,onda mogu postati pravi mali zlikovci.

  Odlični su čuvari jer imaju prodoran lavež kojim se rado koriste i zbog najmanjeg povoda.Zato ih radije drže stariji vlasnici i ljudi koji dosta vremena borave u stanu.Ovi psi su najpodobniji za stan u kojem ima male djece jer su prgavi i sumnjičavi prema svima,osim prema vlasniku,i ne trpe druge životinje.Međutim,savršeni su ljubimci u domu starijih ljudi,koji imaju mogućnost da im stalno udovoljavaju.


  -----------------------------------------------------------------------------------------

  Jorkširski terijer

  Jorkširski terijer (Yorkshire terrier) je mala pasmina pasa.
  Patuljasti Yorkshire dosiže visinu od 15 - 17 cm, težinu do 3,2 kg, živi preko 15 godina, dok Yorkie normalne veličine zna doseći visinu do 21 cm te težinu do 7 kg. Uzgajaju se već preko 100 godina.

  Povijest
  Uzgajani su u početku da budu mali lovci. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabilježena u njihovim genima. Yorkshire vuče podrijetlo iz Engleske. Na početku 19. stoljeća koristili su ga za lov zbog njegove hrabrosti i veličine.
  ---------------------------------------------------------------------------------------

   Sada je Pon Nov 19, 2018 1:32 pm