Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  Životinjski svet - zanimljivosti

  Delite
  avatar
  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  Životinjski svet - zanimljivosti

  Počalji  MiMica* taj Uto Jul 28, 2009 6:34 pm

  Ugrožena najveća vrsta ajkule

  farao

  Kit-ajkule su zbog preteranog ribolova kao i konstantnog uništavanja njihovog prirodnog staništa, stavljene na prvo mesto ugroženih vrsta kojima je potrebna hitna zaštita.

  Ova ajkula je najveća vrsta riba koja tokom svog života može da dostigne neverovatnu dužinu od 12 metara. One se kreću površini, hrane se planktonima i kozicama koje su masovna pojava tokom zimskih perioda. Zaliv La Paz, iako prepun ribarskih brodova i ronioca, ipak predstavlja najbezbedniju zonu za ovu retku i skoro istrebljenu vrstu ajkula.

  Širom sveta populacija ajkula se dramatično smanjila u toku poslednjih nekoliko godina, prvenstveno zbog preteranog ribolova. Najugroženije su ajkule selice a potom kit-ajkule. Svaki put kada se ajkula preseli sa jednog mesta na drugo, veća je šansa da bude ulovljena.

  Od 1.000 poznatih vrsta ajkula, 145 vrsta je poznato kao ajkule selice. Biolog Hogan tvrdi da je 18% ajkula na ivici istrebljenja od skoro polovine vrsta ajkula selica.

  svet zivotinja
  Pronađen prastari krokodil  Tri metra dugačak reptil primećen je kako luta morima, a veruje se da pripada istrebljenoj vrsti, koja je izumrla pre 62 miliona godina...

  Novootkriveni morski krokodil (lat. Guarinisuchus munizi), prikazan je na slici kako luta okeanom, a vest je objavio federalni univerzitet Rio de Žaneiro iz Brazila. Tri metra dugačak reptil nazvan "morski ratnik" najverovatnije je obitavao u Africi pre 200 miliona godina. "Napustili su afrički kontinent i veruje se da su naselili oblasti Južne Amerike, a kasnije i Severne Amerike", rekla je paleontologista Maria Somalia Viana na pres konferenciji u Rio de Žaneiru.

  farao

  Pronađen najstariji stanovnik Zemlje

  Nemački biolozi otkrili su novu vrstu mrava za koju veruju da je najstarija na svetu i da datira od pre 120 miliona godina.
  Istraživači Prirodnjačkog istorijskog muzeja u Karlsrueu, pronašli su majušnog insekta dužine tri milimetra u prašumama Amazona 2007. godine i nazvali ga "Martalis heureka".

  Insekt nalikuje minijaturnoj osi i verovatno je, sudeći prema uzorcima DNK, star oko 120 miliona godina, što ga ujedno čini najstarijim stanovnikom Zemlje.

  Naučnici se nadaju da će ovo otkriće rasvetliti evoluciju mrava.

  "Ovo je najzanimljivije otkriće u mojoj dugogodišnjoj karijeri", rekao je biolog muzeja u Karlsrueu, Manfred Verhag.

  Naučnici iz muzeja Karlsrue, pronašli su neidentifikovanu vrstu mrava sličnog tipa u brazilskim prašumama 2003. godine.

  Međutim, zbog kasnije nezgode u laboratoriji, insekt nije mogao da bude proučen, rekao je Verhag.

  Neka nova vrsta mrava poslednji put otkrivena je 1923. godine.
  izvor mondo

  farao  Kornjača sama došla na pregled  Majami - Davno je poznato da su morske kornjače specifične po izuzetnoj sposobnosti orijentacije i navigacije, jer svake godine pređu nekoliko hiljada kilometara da bi se vratile uvek na istu plažu i položile jaja.

  Jedna od njih, međutim, uspela je ne samo da iznenadi, veći da šokira naučnike kada je doplivala do jedne veterinarske klinike na Floridi i strpljivo čekala da je neko primeti.

  Kada su je konačni videli, mirno je pristala da je izvuku iz vode i pregledaju.

  Ispostavilo se da je imala tešku bakterijsku infekciju koja bi je veoma brzo usmrtila. „Ovo je zaista senzacija. Prvi put nam je jedna životinja sama došla na pregled. Kako je znala da je u ovoj zgradi veterinarska klinika, ostaće večna tajna“, rekao je Rajan Bats“, koji je lečio 35 kilograma tešku kornjaču.

  Izvor : Danas

  farao

  Snježni majmuni  Zahvaljujući svojoj gustoj zimskoj bundi snježni majmuni mogu podnijeti temperature i do -15C. Trudnoća kod majmunica traje do 6 mjeseci i ženka rađa samo jedno mladunče. Mladi majmunčići dugo ovise o majci, ali i o starijim članovima čopora.

  Sježni majmuni (Macaca fuscata) žive u čoporima, najčešće od 20-30 jedinki. Promiskuitetni su i u toku parenja (i mužjaci i ženke) imaju po nekoliko partnera. Čopor vodi Alfa mužjak, koji ovu poziciju održava svojom snagom, ali i spretnošću u formiranju koalicija sa mlađim mužjacima.

  Za razliku od mužjaka, koji ulaskom u period spolne zrelosti najčešće napuštaju čopor i lutaju tražeći drugu grupu, ženke su vezane za čopor u kojoj su rođene i u njoj trajno ostaju. Zanimljivo je da poziciju u čoporu ženke nasljeđuju od svojih majki.

  Nisu agresivni i svađe koje se povremeno javljaju u grupi su rezultat borbi mužjaka za dominaciju nad čoporom i formiranja hijerarhijskih odnosa. Najveći dio vremena provode u potrazi za hranom i u brizi za potomstvo, koje je ravnomjerno podijeljeno među svim odraslim članovima čopora.

  Ishrana im je raznovrsna i, mada najviše vole voće, na njihovom jelovniku se mogu naći sjemenke, lišće, cvijeće, insekti, a navodno su ljevoruki!

  Izvor : Vecernji.hr  farao

   Sada je Sre Jan 23, 2019 7:01 am