Forum za prijatelje


PRIDRUZITE NAM SE DA UCINIMO ZAJEDNO FORUM ZA PRIJATELJE MNOGO BOLJIM!
VELIKI POZDRAV OD ADMINA FORUMA...

Prijateljstvo se ne bira, ono biva! Ko zna zbog čega, kao ljubav...


  7 smrtnih grehova prema koži!

  Delite
  avatar
  MiMica*
  Senior

  Broj poruka : 181
  Datum upisa : 23.07.2009

  7 smrtnih grehova prema koži!

  Počalji  MiMica* taj Uto Jul 28, 2009 10:27 am

  Nema žene koja nije počinila bar nekoliko "prestupa" u večitoj potrazi za lepotom? Čak i dame besprekornog tena sklone su da, bar ponekad, istisnu "dosadnu" aknu ili prespavaju noć sa mejkapom na licu. U većini slučajeva, sporadični beauty prestupi ne izazivaju ozbiljnija oštećenja.

  No, tokom godina, na koži počinju da se primećuju posledice onoga što ste (ili pak niste) činili. Iako dermatolozi tvrde da je koža prilično otporan organ, u tome ipak postoje granice. Dakle, još DANAS iskorenite loše navike i u BUDUĆNOSTI imaćete zdravu i lepu kožu.  1. GREH - Ta ogromna akna na bradi naprosto vas izluđuje! I šta ćete uraditi? Iscedićete je, naravno!

  Kakva je šteta?
  Da, da! Svi smo čuli upozorenje dermatologa o tome da istiskivanje akni uzrokuje pojavu još većeg broja njih, moguću infekciju i stvaranje ožiljaka. Kad prstima istiskujete aknu, deo materija koje zatvaraju poru (nečistoće, masnoće, mejkap) izlaze na površinu kože, ali određena količina ipak ostaje ispod nje. Međutim, ovaj metod uklanjanja akni i dalje vam se čini kao dobro rešenje?!


  Promenite metod
  Dobro, ako nemate strpljenja da sačekate da se akna povuče, ili ne želite da idete kozmetičaru, bar istisnite aknu na pravilan način. Najpre obrišite ruke alkoholom, stavite topli oblog na aknu (odlično će poslužiti vlažni, zagrejani tupfer), kako biste je omekšali, a potom postavite kažiprste obe ruke sa obe strane akne (ali ne previše blizu jedan drugog) i istisnite je. Upozorenje: ovaj metod primenjujte samo kada su u pitanju površinske akne na kojima se pojavio beličast (gnojni) deo na vrhu. Ako se radi o cističnim (dubljim) aknama, koje su veće, bolne i znatnije izdignute iznad površine kože, ovaj metod istiskivanja neće pomoći. Štaviše, samo ćete pogoršati stanje. Najefikasniji i najbrži način uklanjanja akni jeste direktno ubrizgavanje kortizola (steroida), što, naravno, može da uradi samo dermatolog. Primenom ove terapije akna se povlači već po isteku nekoliko sati.


  2. GREH - Obavljate piling kože svakog dana - ponekad i dva puta dnevno.


  Kakva je šteta?
  Da, tačno je da je uklanjanje površinskog sloja izumrlih ćelija od esencijalnog značaja za održavanje pravilne funkcije i izgleda kože. No, preterivanje u ovome može da bude i štetno. Mnoge žene svakodnevno koriste preparate za kupanje koji sadrži piling (poput alfa-hidroksilne kiseline), a uveče u kožu lica i tela utrljavaju kremu sa eksfolijatorima, kao što su retinoidi - a to su tri različite vrste eksfolijatora upotrebljene u istom danu. Primenom ovakvog režima nege uklonićete prirodni zaštitni sloj sa površine kože (masnoću), što može da izazove sklonost iritacijama i prskanju kapilara, naročito na licu.


  Promenite metod
  Ograničite se na najviše dve primene ovih preparata tokom dana - nemojte istovremeno da upotrebljavate alfa-hidroksilnu kiselinu (AHA), piling i retinoide. Pažljivo pročitajte sastav preparata koje koristite za negu. Oni mogu da uklone površinski sloj ćelija sa kože čak i ako na pakovanju ne piše "piling". Kada je u pitanju čišćenje kože lica, izaberite preparat koji sadrži AHA i omogućava uklanjanje izumrlih ćelija, ali bez abrazivnog efekta. Potom, upotrebite dnevnu ili noćnu hidratantnu kremu sa blagim eksfolijatorom (ne i jednu i drugu!). Jednom nedeljno uradite pravi piling.

  ZABORAVITE NA SAPUN
  Pene i gelovi sadrže materije koje olakšavaju brijanje nogu, sprečavaju pojavu iritacije i manjih posekotina.  3. GREH - Pre godišnjeg odmora nekoliko puta posetite solarijum.

  Iako ćete na ovaj način steći osnovnu boju (podlogu) za sunčanje, šteta koju tako nanosite svojoj koži podjednaka je onoj koja nastaje u slučaju opekotine od sunca (čak možda i veća!). Nove kapsule (aparati) za veštačku preplanulost emituju 15 puta veće količine UVA zračenja od sunca. Iako nećete izgoreti, UVA zraci će duboko prodreti u kožu, oštetiti njene ćelije i tkivo i tako povećati rizik od kancera. U jednoj švedskoj studiji utvrđeno je da redovne posete solarijumu povećavaju rizik od melanoma (oblik kancera) za čak 55%.


  Promenite metod
  Solarijum definitivno nije jedini način za zdravu preplanulost. Na tržištu postoji mnoštvo preparata za samopotamnjivanje, koji sadrže sastojke (aloe vera, glicerin, vitamin E) korisne za kožu, pa tako kreiraju izgled kao da ste se sunčali na plaži.

  NE PRETERUJTE S PILINGOM
  Mikrodermoabrazija, plus upotreba sredstava za čišćenje lica i hidratantnih krema koje sadrže salicilnu kiselinu može da uzrokuje crvenilo i iritaciju kože.


  4. GREH - Prilikom brijanja nogu, uvek koristite penu za kupanje ili sapun, umesto gela ili kreme/pene za brijanje.  Kakva je šteta?
  Krema, pena ili gel za brijanje mnogo su više od reklamnog trika ili mode. Ova sredstva omekšavaju kožu čineći površinu glatkom, pa preko nje žilet lakše prelazi. Pena služe i kao zaštita od posekotina i iritacija kože. Iako danas većina sapuna sadrži hidratantne komponente, oni ipak ne oblažu i ne štite kožu, zbog čega ona, nakon brijanja nogu, može da se peruta.

  Promenite metod
  Koristite penu za brijanje, ali nemojte da je "kradete" od svog partnera, već kupite onu namenjenu ženama. Zašto? Zato što ovi preparati sadrže materije koje smiruju kožu, hidriraju je i sprečavaju iritaciju. U slučaju da nemate nikakvu penu, a krajnje je vreme da se obrijete, u kožu nogu utrljate malo regeneratora!


  5. GREH - Ne pušite, ali često boravite u društvu pušača.  Kakva je šteta?
  Duvanski dim (čak i ako potiče od tuđe cigarete) može nepovoljno da utiče na vašu kožu. Hemijske materije iz dima (ugljen--monoksid, katran, nikotin i druge) prodiru direktno u pore. Kada ovi toksini dospeju u telesne ćelije, stvaraju slobodne radikale koji razgrađuju elastin i kolagen - komponente kože koje obezbeđuju njenu elastičnost i otpornost. Posledice: prerano starenje kože i umanjenje njenih regenerativnih sposobnosti.  Promenite metod
  Izbegavajte, ili ograničite, boravak u zadimljenim prostorijama, a ako se ipak zateknete u gustom dimu, držite se podalje od pušača. Nakon povratka kući, idite pravo pod tuš, kako biste uklonili ostatke dima iz kože i kose. Potom utrljajte u telo hidratantni losion/mleko sa dodatkom vitamina C i E (ovi vitamini neutralizuju dejstvo slobodnih radikala).  6. GREH -Retko perete četkice za nanošenje mejkapa. Zašto da se trudite kada ih samo vi koristite?


  Kakva je šteta?
  Četkice su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, koje se prenose sa površine kože svaki put kada nanosite šminku. Ako nemate naviku da ih perete, ove bakterije ponovo će se preneti na kožu, a potom i u pore. Najčešća posledica akumuliranja bakterija u porama jeste pojava akni. Nečistoća koja se nakupila na dlačicama četkice neravnomerno resorbuje kozmetički proizvod (puder, rumenilo), te nećete moći ujednačeno da se našminkate.


  Promenite metod
  Eksperti kažu da je pranje četkica za nanošenje šminke jednom nedeljno, i to u blagom šamponu za kosu (preporučljivo je da to bude preparat koji uklanja masnoću - "clarifying"), najbolji način njihovog čišćenja.  7. GREH - Niste promenili režim nege godinama unazad.  Brojni sastojci kozmetičkih proizvoda koje ste koristili pre trudnoće mogu da predstavljaju veliki rizik po plod. Retinol i hidrogen, dve materije koje se najčešće nalaze u sastavu anti-aging i preparata protiv akni, ne smatraju se bezbednim i za trudnice. Iako zvanično nije dokazano da bilo koji od njih šteti plodu, istovremeno nije potvrđena ni njihova bezbednost.


  Promenite metod
  Već prilikom pokušaja da zatrudnite treba da usvojite naviku čitanja sastojaka svih proizvoda koje koristite. Zamenite kozmetičke preparate koji sadrže retinol onima na bazi voćnih ili mlečne kiseline, za koje je dokazano da su bezbedni tokom trudnoće. Ako vam se na licu pojave akne, upotrebite preparat sa malom koncentracijom (2% ili manje) salicilne kiseline, ili koristite prirodna antiupalna sredstva, kao što je ekstrakt kore vrbe. Obe materije jesu efikasna zamena za hidrogen.

  fensii

   Sada je Sre Jan 23, 2019 7:52 am